Paris

9 ponturi(!) pe post de ghid turistic

Se zice că în viața fiecărui bărbat vine o zi când o femeie o să îl târască la Paris. Sigur, pentru cei au fost recent la ski cu băieții ziua aia se apropie vertiginos, dar pe cine păcălim – nimeni nu este în siguranță. Deci mai bine să fii pregătit, nu?

De partea cealaltă, poate ești o făptură suavă care își activează farmecele – ai venit exact unde trebuie! Cu informațiile de aici poți fi sigură că excursia voastră se încheie cel puțin cu un „hai că nu a fost așa rău„.

Inițial, ăsta trebuia să fie un alt ghid turistic de succes. Dar va trebui să mă târască cineva la Paris de minimum încă două ori, înainte să scriu un ghid cu care să nu-mi fie rușine. Așa că o să rezum învățămintele lui Painkiller pentru turiști în această listă cu nouă ponturi pariziene. Heh. Nouă ponturi. N-are cum să nu te amuze asta.

Pontul 1 – Aglomerația din Paris și ce îți dorești de la viață.

După  Gioconda e voie să te uiți, a?

Ai impresia că știi despre aglomerație și că ești pregătit, până când te trezești într-un luvru sau într-un versai. Iar asta în extra-sezon, adică februarie. Pontul numărul 1 este să te pregătești moral pentru aglomerație în toate punctele principale de interes. Nu zic să renunți, doar să îți faci programul ținând cont de asta.

Pontul 2 – planifică fiecare zi la Paris.

Sainte-Chapelle din Paris. Ce făceau ăia pe la 1200-ish.

Ținând cont de cozi, plus distanțele relativ mari, va trebui să îți faci din timp programul pentru fiecare zi. Mda, nu e neapărat cel mai romantic lucru, dar poți să îți pui ceva sexy seara, ca să compensezi.

Sugestia mea e să nu te aștepți să vezi tot ce e de văzut, ci să ierarhizezi. Încearcă să nu pui într-o zi mai mult de un obiectiv mare (Luvru, Versailles, Orsay etc.) și unul mic (Arc de triomphe, Sainte-Chapelle, Panthéon, Sacré-Cœur și așa mai departe). Hai două mici, dacă te simți în formă. Zi mersi că Notre Dame e închisă, că îți complica și mai mult planificarea. Restul zilei îl vei ocupa cu:

Pontul 3 – lasă loc pentru plimbări brambura.

Stradă din Montmartre, Paris. Nu Vâlcea.

Una din marile provocări e să înghesui în vizita pe care o faci toate minunățiile din Paris. Nu poți, de aia ți-am și zis să ierarhizezi acum fix un minut. Ia-o la pas, bucură-te de ce vezi, mai oprește la o bulangerie, la o cafea, din astea.

Marais dacă vrei buticuri, Montmartre dacă vrei farmec parizian, Cartierul Latin dacă vrei studente… Ai de unde să alegi și ce să plimbi în Paris. Sunt unele zone în care o iei la pas mai repejor, gen Gare du Nord, dar dacă nu te afunzi în ghetouri nu ar trebui să îți faci probleme. Inevitabil, te vei împiedica și de câte un obiectiv „mic”. Zi drept, te-ai îngrijorat la pontul 2 când am pus limita de obiective, este?

Pontul 4: Nu îți lua carduri.

Ce dacă n-are aur, mie ăsta mi-a plăcut la Versailles.

Dacă ai Internetul instalat sigur ai auzit de diverse carduri turistice – cu sau fără transport inclus. Că economisești enorm, că vezi o grămadă de muzee, că faci mare afacere. Nu e adevărat.

Dacă nu cumva ești vreun atlet de turism-viteză, nu o să reușești să vezi suficiente obiective încât să justifici cheltuiala. Deci renunță la ideea asta și cumpără bilete direct de la sursă. Atenție, asta înseamnă:

  • Să cumperi mereu doar online. Numai. Exclusiv. Decât. Ai destule cozi la care să stai și fără coadă la bilete.
  • Să nu lași biletele pe ultima zi. Sigur, ai șanse mari să ieși ok, dar majoritatea au calendarul încărcat. Plus că în smallprint scrie că se trimit în 24 până la 48 de ore, chit că de fiecare dată le-am primit mai rapid.
  • Să verifici ce secțiuni sunt deschise/închise în ziua dorită. De exemplu apartamentele lui Napoleon al III-lea, de la Luvru, sunt închise joia. M-am bucurat enorm.

Păi bă Painkiller, vei zice, ce fac fără cardul turistic, dau zeci de euro pe transport? Mais non, doar mă citești pe mine, iar eu îți ofer:

Pontul 5: Transportul în Paris.

Ăsta ghid turistic, astea poze inedite din Paris!

Renunță la orice idei de mers cu mașina sau taxiul – dacă nu ai vreun fetiș special cu asta. Hei, nu te judec. Zic doar că mașina e ineficientă în Paris. Din fericire, ai un transport în comun foarte bine pus la punct, bazat mai ales pe metroul cu care poți ajunge aproape oriunde.

Pentru cel mai bun raport preț/transport, instalează frumos aplicația ViaNavigo și cumpără un abonament pe o săptămână (sau na, vezi ce te coafează). În momentul ăsta (martie 2020) funcționează doar cu un card Orange, dar dacă nu ai deja poți să îți iei unul din România și să economisești o poală de bani și o droaie de timp. 

Pontul 6: Mâncarea la Paris

Atâtea chestii de admirat la Louvre, iar eu mă uit la asta.

Băi, ce naiba, e capitală, găsești aici mâncare din toate colțurile Franței. Plus variații de prin fostele dominioane. Deci gândește-te ce te tentează și nu sta pe gânduri. Stai, nu am zis să nu gândești. 

Franțujii ăștia au prioritățile foarte clare în viață, iar una din ele pare să fie legată de pauze. Foarte multe cârciumi, mai ales din alea în care chiar îți dorești să mănânci, au un program limitat, de obicei până pe la 15 și pe urmă de pe la 19-20. Or, în ferestruicile în care chiar fac mâncare e posibil să fie foarte aglomerat.

Deci documentează-te cu privire la program și încearcă să faci rezervare. Sigur, nu rămâi flămând dacă te duci la întâmplare, există și cârciumi cu program pe toată ziua (unele chiar mișto, cum ar fi Breizh Café, unde chiar merită să mergi la o galetă). Dar mai bine decizi tu unde mănânci, nu soarta, este?

Pontul 7: Boulangerie curată

Nu am poze prea bune cu mâncarea din Paris, că am mâncat-o :(
Nu am poze prea bune cu mâncarea din Paris, că am mâncat-o :(

Băi, boulangeriile merită pontul lor separat, chit că am zis deja de mâncare. Fii cu ochii în patru după ele și răsfață-te cu pâineturi. Unele combină și o patiserie, dacă vrei o supra-doză de nuci și/sau ciocolată.

Ce e de reținut e că trebuie să scrie pe ele fix asta, boulangerie, semn că aluatul e făcut și copt fix acolo. Fă-ți de cap.

Pontul 8: Plouă, nene. 

Scenă pariziană cu tânăr și câine. Poza e slabă, feelingul e mare.

Eu m-am documentat serios despre Paris dar nici prin cap nu mi-a dat să mă uit la vreme. Ce să zic, am avut și nițel ghinion, dar la Paris plouă într-o veselie și ai șanse mici de tot să nu te prinda ploaia pe acolo. Aș fi zis șanse slabe, dar dacă m-ai ascultat și ai vizitat boulangeriile…

Nu e dramă, cică de obicei sunt averse scurte de ploaie, la fix cât să te adăpostești și să bei orice în afară de cappuccino, că francezii sunt inepți în materie. E suficient să ții cont de asta și să te echipezi corespunzător. Ceea ce poate însemna orice, la urma-urmei, inclusiv un tricou alb. 

Pontul 9: Le château!

Whoo castel! Vincennes, de data asta.

Și cine nu mă cunoaște știe că între mine și castele e ceva special. Motiv pentru care am vizitat, pour la bonne bouche, Vincennes. Dar ce vreau să zic aici e să nu treci cu vederea obiectivele din jurul Parisului. 

Castele (yay!), muzee, palate, catedrale, sunt o sumedenie de chestii care pot prilejui o zi de pauză de la busculadă din Paris. Ia-le în calcul. 

Gata, aici se termină mini-ghidul turistic pentru Paris. E ok, îmi mulțumești când te întorci, distracție plăcută. 

Painkiller 

A fost cam pe fugă ghidul de Paris, este? Dacă vrei ghiduri ceva mai detaliate, încearca ghidul pentru Valencia sau cel pentru Barcelona. Dacă nu, ce să zic, atât s-a putut.

Aș putea, la o adică, să îți trimit chestii din astea istețe și pe mail.

Comentează