Si pesedistii trebuie sa manifesteze

sau

Pariurile lui Painkiller

Ma stiti, cand vine vorba de mintea si bunatatea oamenilor nu as paria nici banii vostri, daramite pe ai mei. Arareori, insa, ma apuca indoiala – daca lumea ar lua decizia corecta, insa le lipseste un argument bun sau o explicatie clara?

Asa ca m-am apucat sa ma gandesc la cum as explica eu treaba cu ordonanta si de ce e bine sa fie ea anulata. Am inceput, cum e si normal, de la tate si bere. Long story short, am ajuns la Pascal. Da, fix ala despre care copiati voi la fizica, in liceu, dar de data asta ne intereseaza pariul pe care l-a teoretizat. Am luat eu logica, am amestecat-o, am turnat niste tuica pe ea si a iesit ceea ce o sa numim Pariurile lui Painkiller.

Daca aveti parinti si bunici pesedisti, convinsi ca partidul nu greseste, poate le povestiti pe scurt care sunt rezultatele posibile.

Daca aveti cunoscuti care nu stiu pe cine sa creada in privinta ordonantei si efectelor ei, poate le dati un share.

Daca aveti prieteni blazati, care nu mai spera in vreo schimbare, poate ii convingeti ca nu au mare lucru de pierdut.

Mai intai,

Pariul lui Painkiller pentru pesedisti

Ma rog, titlul suna mai bine asa, dar de fapt e pentru toti cei care cred ca ordonanta e buna si dreapta, ca guvernul e indreptatit sa dea orisice fel de legi, dar si pentru cei care nu stiu pe cine sa creada, pentru cei care nu inteleg ordonanta, pentru cei care nu stiu de cine sa asculte.

Avem doua seturi de posibilitati:

I – calitatea ordonantei. Ordonanta fie e buna si corecta, e facuta pentru popor si va ajuta tara sa progreseze intru dreptate, fie e gresita, facuta pentru foloasele celor de la putere in dauna poporului cinstit.

II – ce se intampla cu ordonanta – pai fie intra in vigoare, fie e anulata, datorita manifestatiilor – de CCR, de guvern, de oricine poate face asta.

Sa zicem ca nu stim exact care ar fi calea de ales; ne uitam la posibilele combinatii si judecam ce variante sunt cele mai bune pentru tara.

Varianta 1 – Ordonanta e buna si intra imediat in vigoare – asta e minunat, e suficient sa stam la casele noastre si sa asteptam sa treaca cele 10 zile.

Varianta 2 – Ordonanta e buna, dar e anulata – pai aici nu pierde nimeni nimic, nu e ca si cum guvernul are o singura sansa sa dea legile alea si daca o rateaza nu mai e nimic de facut. Prevederile pot fi reluate oricand, cu tot cu parerile juristilor si magistratilor si organizatiilor mai pricepute ca noi. Nu e ca si cum ar fi ceva urgent aici – o intarziere de o luna sau doua nu ar avea niciun efect dramatic. Plus ca toti manifestantii ar merge linistiti la casele lor, fericiti ca se face dreptate.

Varianta 3 – Ordonanta e gresita dar intra in vigoare – asta e nasol, ca dupa aia nu mai putem zice “piua”. Chiar daca ulterior e anulata, efectele raman. Si daca e adevarat ce zic unii despre hotie si coruptie, toti oamenii aia scapa de pedeapsa si nu mai avem ce sa le facem.

Varianta 4 – Ordonanta e gresita dar e anulata la timp – pai se cheama ca scapam la mustata – coruptii nu se vad cu sacii in caruta, iar dupa asta guvernul are timp sa refaca legea ca sa fie corecta si buna pentru tara, nu doar pentru o mana de hoti.

Acuma, daca un nene nu stie de partea cui e dreptatea si alege asa, dupa teorie, ar face bine sa puna in balanta riscurile. Daca se anuleaza singura pierdere posibila e ca intarziem nitel cu modificarile. Daca nu se anuleaza pericolul e ca toti hotii si coruptii sa ramana nepedepsiti.

Ce e mai periculos?

Am un pariu si pentru cei care sunt coplesiti de lehamite, nu mai spera in schimbare sau pur si simplu sunt lenesi.

Pariul lui Painkiller pentru lenesi

Tot doua seturi de posibilitati si aici.

I – ce efort investim. Fie stam acasa si ne vedem de ale noastre (sau ale altora daca ne lasa), fie pierdem cateva ore in cateva seri (plus banii de un ceai cald).

II – cu ce ne alegem. Fie pica ordonanta, fie ramane cum e si intra in vigoare dupa cele zece zile.

Facem cartile si avem tot patru variante:

Varianta 1 – Noi stam acasa, ordonata e anulata si fara noi. Ar fi perfect asa dar daca aia din piete nu sunt destui?

Varianta 2 – Noi stam acasa, ordonanta trece. Sau poate “din cauza ca noi stam acasa, ordonanta trece”.

Varianta 3 – Iesim si manifestam, ordonanta e anulata – pai e bine, ne putem lauda ca am facut ceva pentru tara.

Varianta 4 – Iesim si manifestam de pomana, ca nu se anuleaza nimic.

E, daca un nene odihnit (ca nu a manifestat pana acuma) pune in balanta riscurile si castigurile, ar trebui sa ii dea ca mai bine pierde cateva ore pe seara, decat sa piarda toata dreptatea pentru hotii si coruptii de pana acum. E drept, afara e frig, nu vezi picior de decolteu prin piete, dar parca merita deranjul daca stii ca hotii nu scapa basma curata. Plus ca na, la manifestatie spiritele se incing, linia aia se subtiaza, nu stii niciodata daca nu te alegi cumva cu un sex din ala manios cu vreo revolutionara nurlie.

Mmm, sex manios. OK, ma opresc aici – sper ca argumentatia de mai sus o percuta la cineva. Folositi argumentele asta unde credeti ca e cazul; dati vorba, dati share, dati copy-paste, nu conteaza, e la liber.

Painkiller


Imagine de Rosemary Ketchum de pe Pexels

Aș putea, la o adică, să îți trimit chestii din astea istețe și pe mail.

Comentează